DAVID
„David a fost diagnosticat cu o boală rară, iar familiei sale i s-a spus că are nevoie urgent de un transplant de celule stem hematopietice. Acum toate speranțele lor se bazează pe acest transplant. Daca ai vârsta cuprinsă între 18 – 45 ani, o stare de sănătate bună și vrei să îl ajuți pe David înscrie-te în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice și poți fi chiar tu șansa lui la viață!
Ce este transplatul de celule stem hematopoietice și cum se donează aceste celule?
Transplantul de celule stem hematopoietice este de fapt o transfuzie prin care celulele stem hematopoietice sănătoase, indiferent de metoda prin care au fost donate, sunt administrate pacientului. Înainte de transplant, pacienții fac un tratament de chimioterapie și, eventual, de radioterapie, care distruge măduva osoasă bolnavă și lasă loc liber celulelor stem hematopoietice sănătoase. Donarea de celule stem hematopoietice se face fie din sângele periferic, fie direct din măduva osoasă a oaselor mari și late (care nu este măduva spinării). Înainte de a dona, veți putea discuta cu un medic specialist despre fiecare modalitate de donare în parte, iar în final dumneavoastră veți decide ce metodă preferați.
Donarea de celule stem din sânge periferic
Pasul 1: În mod obișnuit, concentrația de celule stem hematopoietice în sângele periferic este mică. Pentru a crește concentrația acestora se injectează sub piele, timp de 4 zile, o proteină sintetizată, denumită factor de creștere, a cărei acțiune seamănă cu cea a unei proteine naturale produsă de organismul nostru.
Pasul 2: În a cincea zi, printr-o simplă analiză a sângelui, se stabilește dacă s-au mobilizat suficiente celule stem hematopoietice și are loc donarea acestora din sânge periferic, care se face prin procedura denumită “afereză”. Se montează un cateter venos (pe braț sau la picior), cu ajutorul căruia veți fi cuplat/ă la un aparat care va colecta, prin filtrare, sânge concentrat în celulele stem hematopoietice necesare pentru transplant. Procedura de afereză nu este dureroasă, nu necesită anestezie generală și durează în medie 3-5 ore, timp în care o echipă medicală vă va sta la dispoziție. După terminarea procedurii se va scoate cateterul și veți putea pleca acasă.
Donarea de celule stem din măduvă osoasă
Această procedură nu necesită un tratament special înainte. Se face obligatoriu sub anestezie generală, într-o sală operatorie. Măduva se recoltează din oasele mari și late ale bazinului cu ajutorul unui ac și al unei seringi. Pe întreg parcursul procedurii veţi fi în grija unei echipe medicale specializate. Veţi putea pleca acasă la 24 ore de la donare. Refacerea are loc în decurs de o săptămână de la donare.”