Skip to main content
În atenția persoanelor vaccinate cu a III-a doză!! Se poate dona sânge/componente sanguine după minim 7 zile de la administrarea dozei III
În atenția persoanelor vaccinate cu a III-a doză!! Se poate dona sânge/componente sanguine după minim 7 zile de la administrarea dozei III
După vaccinarea antigripală, trebuie să treacă cel puțin 30 zile, pentru a se putea dona sânge/componente sanguine!

Cum să devii donator de celule stem hematopoietice

În fiecare an, mii de copii și adulți sunt diagnosticați cu leucemie sau alte boli grave ale sistemului imunitar, care netratate sunt mortale.

Pentru mulți dintre ei transplantul de celule stem hematopoietice de la o persoană neînrudităeste singura lor șansă.

Este mai probabilă găsirea unei persoane compatibile în grupa populațională sau în regiunea geografică unde își are originea pacientul/a.

De aceea, majoritatea țărilor din lume și-au creat registre de donatori voluntari de celule stem hematopoietice.
În prezent, la nivel  mondial sunt înregistrați în diverse registre peste 14 milioane de donatori voluntari de celule stem hematopoietice.

Decizia de a dona celule stem hematopoietice necesită o bună informare și o atentă chibzuință.

Speram ca aceste informatii să vă ajute să luați această decizie în cunoștință de cauză.

Ce sunt celulele stem hematopoietice?

Celulele stem sunt considerate componentele de bază ale vieţii. Celulele stem stau la baza formării oricărui tip de celulă din organism.

AFLAȚI AICI MAI MULTE INFORMAȚII DESPRE CEULULELE STEM

Celulele stem hematopoietice sunt celule capabile să se transforme în orice tip de celulă adultă (funcţională) a sângelui și a sistemului imunitar. Aceste celule se găsesc în măduva osoasă.


Celulele stem hematopoietice se recoltează de la adulţi din sânge periferic sau din măduvă osoasă. Se pot recolta și la naștere din sângele cordonului ombilical.


Celulele stem hematopoietice sunt folosite în tratarea și vindecarea unor afecţiuni precum leucemia sau a altor cancere
ale sângelui, boli autoimune sau boli metabolice ereditare.

Ce este măduva osoasă?

Măduva osoasă este un ţesut moale care se află în oasele mari și late ale corpului și are rol de a produce celulele stem din care se dezvoltă apoi celulele sângelui. Este un organ indispensabil pentru supravieţuire.

Multă lume confundă măduva osoasă cu măduva spinării din coloana vertebrală, care este formată din structuri ale ţesutului nervos. Nu au nimic în comun una cu cealaltă.

Ce este transplantul de celule stem hematopoietice? În ce situaţii se foloseşte?

Transplantul de celule stem hematopietice este un act medical prin care sunt transferate celule stem hematopoietice sănătoase de la un donator la un pacient. Înainte de transplant, pacienţii fac un tratament de chimioterapie şi, eventual, de radioterapie, care distruge măduva bolnavă şi lasă loc liber celulelor stem hematopoietice sănătoase.

Transplantul de celule stem este indicat ca tratament în următoarele boli:

 • anemie aplastică severă
 • leucemie acută
 • mielodisplazie
 • leucemie mieloidă cronică
 • leucemie limfocitară cronică
 • talasemie majoră
 • siclemie
 • cazuri selecţionate de mielom multiplu
 • cazuri selecţionate de limfom Hodgkin
 • cazuri selecţionate de limfom Non-Hodgkin
 • boală mieloproliferativă
 • boli imunodeficitare
 • anemia Fanconi
 • dereglări metabolice ereditare
 • sindroame de insuficiență medulară:
 • aplazie eritroidă pură (Sindrom Blackfan Diamond)
 • anemie diseritropoietică congenitală
 • trombocitopatie ereditară severă

Cum se donează celule stem hematopoietice?

Donarea de celule stem hematopoietice se face fie din sângele periferic, fie direct din măduva osoasă. Înainte de a dona, veţi putea discuta cu un medic specialist despre fiecare modalitate de donare în parte, iar în final dumneavoastră veţi decide ce metodă preferaţi.

1. Donarea de celule stem din sânge periferic

Donarea de celule stem hematopoietice din sânge, se face prin   procedura denumită “afereză”, acesta fiind un aparat care va colecta prin filtrare, celulele stem necesare pentru transplant. Sângele filtrat revine în organism pe cale intravenoasă. Procedura de afereză nu este dureroasă, nu necesită anestezie. După terminarea procedurii veţi putea pleca acasă.

În prezent, peste 70% din transplanturile efectuate în lume se fac folosind celule stem hematopoietice recoltate din sânge periferic.

2. Donarea de celule stem din măduvă osoasă 

Această procedură nu necesită niciun tratament special înainte. Se face obligatoriu sub anestezie generală, într-o sală operatorie. Măduva se recoltează din osul bazinului cu ajutorul unui ac și al unei seringi. Pe întreg parcursul procedurii veţi fi în grija unei echipe medicale specializate. Veţi putea pleca acasă la 24 ore de la donare. Refacerea are loc în decurs de o săptămână de la donare.

Riscuri asociate:

 • Ca la orice operaţie sub anestezie generală, singurul risc la recoltarea celulelor stem din măduvă îl reprezintă riscul anesteziei. Pentru evitarea acestui risc, veţi fi consultat/ă de un medic anestezist înaintea procedurii, care își va da avizul pentru efectuarea procedurii.
 •  În cazuri rare, pot apărea dureri de cap după anestezie, febră postoperatorie sau stare de oboseală.

În prezent, aproximativ 20% dintre transplanturile efectuate în lume se fac cu celule stem recoltate direct din măduvă osoasă.

Cum se selectează donatorii compatibili cu pacienţii? 

Donatorii sunt căutaţi mai întâi printre fraţii și/ sau surorile pacientului/ei. În general, doar în 25% dintre cazuri există compatibilitate între aceștia. În celelalte cazuri, pacienţii au nevoie de o persoană neînrudită compatibilă care să le doneze celule stem hematopoietice.

Șansa de a găsi donatori compatibili depinde, în primul rând, de profilul genetic al pacientului/ei. Pentru persoanele care au gene HLA relativ comune, șansa de a găsi o persoană compatibilă este în medie de 1 la 200 000 până la 500 000.

Compatibilitatea se determină prin compararea unui număr de 6 până la 12 markeri genetici, numiţi markeri HLA sau profil HLA (Antigen Uman Leucocitar), care se află la suprafaţa globulelor albe (leucocitele). Rezultatul favorabil al transplantului de celule stem hematopoietice crește odată cu numărul de markeri identici dintre donator/oare și pacient/ă.

Cine poate dona celule stem hematopoietice?

Persoanele cu vârsta între 18 și 45 de ani și cu o stare de sănătate generală bună se pot înscrie pentru a deveni donatori voluntari de celule stem hematopoietice. Cei înscriși în Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice pot dona până la vârsta de 60 de ani.

Ce este Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice? Cum funcţionează?

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) este instituţia responsabilă cu coordonarea și supravegherea activităţilor de recrutare, testare și donare de celule stem hematopoietice de la donatori neînrudiţi, conform standardelor Asociaţiei Mondiale a Donatorilor de Măduvă.

O activitate de bază a RNDVCSH este întocmirea și menţinerea unei baze de date cu persoanele care și-au dat acordul să doneze celule stem hematopoietice. Această bază de date este securizată conform tuturor standardelor existente iar accesul la date este strict restricţionat. Doar personalul autorizat din cadrul Registrului poate accesa informaţiile din această bază de date.

Avantajul unui Registru Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este acela că, odată acreditat de Asociaţia Mondială a Donatorilor de Măduvă, se află în permanentă legătură cu registre similare din întreaga lume și poate apela la serviciile lor de căutare, iar baza de potenţiali donatori devine incomparabil mai mare.

Cum vă puteţi înscrie în Registru?

Ne găsiţi la Centrul de Transfuzie Sanguină Oradea, pe str. Louis Pasteur nr.30  de Luni până Vineri între orele 08-11, reprezentant  Program Donatori psih. Petrescu  Beatrice.

Ce se întâmplă la înscrierea în Registru?

Înscrierea în Registru presupune informarea în prealabil asupra donării de celule stem hematopoietice. Veţi sta de vorbă cu psih. Petrescu Beatrice  care vă va răspunde la toate întrebările despre activitatea Registrului, procedurile privind donarea și transplantul de celule stem hematopoietice sau securizarea datelor.

Vi se va cere să completaţi un chestionar medical de autoevaluare și veţi semna un formular de consimţământ prin care vă daţi acordul să fiţi înscris/ă în baza de date și să vi se înregistreze datele personale și rezultatele analizelor împreună cu profilul HLA.

După aceea, vi se vor recolta 15 ml de sânge pentru analize care includ: determinarea grupei sanguine și Rh, testarea unor boli infecțioase transmisibile și determinarea profilului HLA. Trebuie să știţi că există câteva criterii de eligibilitate de care se ţine cont la înscrierea unei persoane în Registru. O probă de sânge va fi păstrată pentru teste suplimentare de confirmare.

Înscrierea în Registru NU  este egală cu donarea. Pot trece luni sau ani până când o persoană înscrisă în baza de date ar putea fi chemată să doneze celule stem hematopoietice. Există situaţii în care o persoană înscrisă ca donator voluntar nu va ajunge să doneze niciodată.

Ce se întâmplă după înscrierea în Registru? 

Veţi rămâne în baza de date până la vârsta de 60 ani, când veţi înceta să mai fiţi donatori activi. Acest lucru vă va fi anunţat în scris.

Atâta vreme cât sunteţi înscris/ă în Registru, avem rugămintea să ne comunicaţi, pe orice cale, orice modificare privind:

 •  numele, adresa, numărul de telefon
 • starea de sănătate care să constituie o contraindicaţie definitivă pentru donare
 • contraindicaţii temporare, cum ar fi o sarcină
 • plecarea din ţară pentru o perioada mai lungă decât concediul anual
 • decizia de a nu mai dona.


În cazul în care veţi fi selectat/ă ca fiind compatibil/ă cu un pacient/ă, veţi fi contactat/ă de către personalul Registrului. Vi se va solicita acceptul de a dona efectiv și vi se va preleva o probă de sânge pentru analizele de verificare. Programarea donării se va face în egală măsură în funcţie de disponibilitatea dumneavoastră de timp și de necesităţile pacientului.

După donare veţi rămâne în evidenţele registrului pentru o perioadă de 5 ani și anual vi se va efectua un bilanţ al stării de sănătate.

Pot să donez și sânge și celule stem?

DA, însă donarea de sânge nu înlocuiește donarea de celule stem hematopoietice.

Pe de altă parte, fiecare donare de sânge crește șansa de vindecare sau chiar salvează viaţa unei persoane care are nevoie de transfuzii de sânge sau de alte produse sanguine.

Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă și neremunerată.

Dacă doriţi să donaţi celule stem hematopoietice trebuie să vă înscrieţi în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem.
Pentru mai multe informaţii privind donarea de celule stem hematopoietice sau pentru a vă înscrie în Registru, vă aşteptăm la Centrul de Transfuzie Sanguină Oradea sau contactaţi-ne  la adresa de email: contact@proviataoradea.ro.